Albert S. Szilárd (hegedű)

Zenei tanulmányaimat hatéves koromban, szülővárosomban, Kolozsváron kezdtem a Sigismund Toduță Zenelíceumban.

Tizenévesen osztálytársammal, és több zeneiskolás zenész barátommal zenekart alapítottunk, és a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes kísérő zenekaraként mélyítettük tudásunkat az erdélyi népzenében Könczei Csongor iránymutatásával.

Majd a Zurboló Táncegyüttes Zenekarának lettem vezető prímása. Ezzel a zenekarral bejártuk többek között Kalotaszeg, az erdélyi Mezőség, Aranyosszék, Kis-Küküllő mente településeit, ahol az akkor még élő hagyományőrző muzsikusoktól volt szerencsénk tanulni.

Komolyzenészként és a népzenészként több zenekar, formáció tagja, közreműködője voltam. 2019 nyara óta vagyok tagja a Naszály Zenekarnak. Mindkét műfajban művészeti és oktatói tevékenységet is folytatok.

Horváth Balázs (prímás)

Népzenei tanulmányaim már egész kis koromban elkezdődtek. Édesapám már azelőtt hangszert adott a kezembe, hogy zeneiskolába jártam volna. Ez a későbbi szakmai pályámat tekintve meghatározó volt. Az általános iskolai tanulmányaim ideje alatt klasszikus hegedűt tanultam, ami a hangszerem megismerésében és kezelésében sokat segített, de a népzene mindig is közelebb állt a szívemhez.

2011-től a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat. 2013-ban itt alapítottam meg első saját zenekaromat, a Naszály zenekart. Ebben az időszakban kerültem még közelebb a népzenéhez, csoporttársaimmal egymást ösztönözve fejlődtünk. A négyéves konzervatóriumi tanulmányaim alatt kétszer is részt vettem az Országos Szakközépiskolai Népzenei versenyen. 2012-ben második helyezést, 2015-ben első helyezést sikerült elérnem. Ezen sikereimet akkori tanáraimnak, Salamon Beátának, Blaskó Csabának, Bobár Zoltánnak és Szabó Andrásnak köszönhetem.

2015-ben felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékére, népi hegedű és népi brácsa szakra. Itt Árendás Péter, Nagy Zsolt, Jánosi András, Vizeli Balázs, Gombai Tamás és Ökrös Csaba voltak a tanáraim. 2019 nyarán harmadik helyezést értem el a II. kalotaszegi prímásversenyen, illetve első helyezést a VII. kecskeméti prímásversenyen.

Ez idő alatt több zenekar kiadványán is közreműködtem, valamint több más zenekar aktív tagjaként is tevékenykedtem, illetve tevékenykedek. (pl.: Bajkó zenekar, Folkkvartett). Rendszeresen muzsikálok budapesti táncházákban, mind a saját zenekarommal, mind vendégzenészként más zenekarokkal. Úgy gondolom, ennek segítségével több stílust és több féle játékmódot is megismerhetek.

Közeli terveim között szerepel, hogy a Naszály zenekar saját lemezkiadványt jelentessen meg.

Somogyi Eszter (ének)

Kisgyermekkorom óta foglalkozom zenével. 7 éves koromban kezdtem el zongorát tanulni a budapesti Tóth Aladár Zeneiskolában, aminek 12 évig voltam növendéke. Zongora tanulmányaimmal egy időben kezdtem el táncolni a Prima Primissima Díjas Bihari János Táncegyüttes Művészeti Iskolájában. 2013 óta a felnőtt együttes tánckari tagja vagyok.

Gimnáziumi tanulmányaimat követően felvételt nyertem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Ének-zene, karvezetés szakirányára, ahol 2015-ben diplomáztam. Még ELTE-s tanulmányaim utolsó évében lettem hallgatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi ének tanszakának, ahol 2018-ban szereztem meg Népi ének előadóművész diplomámat.

Sulák Gergely (brácsák)

Zenetanulmányaimat a szandaszőlősi általános iskola alsó tagozatában kezdtem Juhászné Antal Gabriella kezei alatt. Ő nem csak megismertette, hanem meg is szerettette velem a magyar népzenét.

Ennek a szeretetnek köszönhetően jelentkeztem a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahová nagy örömömre fel is vettek. Itt Bobár Zoltán, Szabó András és Fekete Márton tanítványaként fejlődhettem. Ennek eredményeként 2015-ben a IV. Lajtha László Országos Népzenei Versenyen I. helyezést értem el.

2016-ban felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol brácsa-bőgő szakpáron tanulok. Itteni tanáraim: Árendás Péter, Doór Róbert és Nagy Zsolt. 2013 óta játszom a Naszály zenekarban brácsásként, melynek jómagam is alapító tagja vagyok. Ez azóta is meghatározó pontja az életemnek.

Czaier Péter (nagybőgő)

Mindenkor adni: ezen érték mentén kezdtem népzenét tanulni, azért, hogy ezt a hagyományt adjam, tovább adjam mindazoknak, akiknek erre ,,füle” van.
9 évesen tekerőztem, majd tanárom, Havasréti Pál hatására bőgőzni kezdtem, amely hangszer azóta a fő hangszerem. Mestereim Havasréti Pál mellett Mohácsy Albert és Fervágner Csaba.

Egyetemi tanulmányaim is a népzenéhez kapcsolódnak, itt Bíró Istvántól tanulom a mesterséget.

A Naszály zenekar tagjaiként nem csak a zene kapcsol össze bennünket, hanem a mindennapokban emberi kapcsolataink is fontosak, amelyből szintén adni tudunk – egymásnak és a közönségnek is.

Gólya Márton (cimbalom)

1993.04.28.-án születtem Budapesten. A zenét édesapám révén ismertem meg. Unger Balázstól kezdtem cimbalmot tanulni 2002-ben Turán. Tanulmányaimat zenei pályán folytattam tovább Vácon a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, Balogh Kálmán keze alatt. Ezzel párhuzamosan magánórákat is vettem Vaskó Tódortól, Balogh Kálmán unokatestvérétől. 2013-ban felvétel nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi cimbalom szakára, ahol alapképzésen diplomát szereztem.

Sok élményt és tapasztalatot szereztem kiváló tanáraim által (Balogh Kálmán, Szabó Dániel) a zeneakadémiai tanulmányaim alatt. Többször is szerencsém volt egy színpadon szerepelni a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel. Kétszer is részt vettem az Erdélyi Prímások Találkozóján, valamint az Erdélyi Profi Hivatásos Néptáncegyüttesek találkozóján.

Nagy élmény volt számomra, hogy eddigi életem során, 2016 nyarán, egy színpadon állhattam és játszhattam Fischer Ivánnal és a Budapesti Fesztiválzenekarral. 2017-ben a Fölszállott a Páva népzenei tehetségkutató hangszeres szólisták és zenekarok kategória díj, majd nemsokkal később, már 2018-ban a Nagyszombat Megye Önkormányzati díja – Nagyszombat megye egyénisége, valamint a Pro Traditione díjat is megkaptam.

Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi cimbalomművész-tanár-tamburaművész-tanár szakán tanulok, emellett Martonvásáron a zeneiskolában tanítok alapfokon népi cimbalmot.